Jak zwiększyć ilość BŁONNIKA w codziennej diecie?

Czym jest błonnik?

 

Błonnik, czyli inaczej włókno pokarmowe to grupa substancji pochodzenia roślinnego. Należy do grupy polisacharydów (węglowodanów złożonych). Nie jest trawiony, ani wchłaniany w organizmie człowieka, przechodzi przez przewód pokarmowy w postaci niezmienionej. Mimo to wpływ błonnika na organizm jest bardzo ważny. Ważną cechą włókna pokarmowego jest zdolność do pęcznienia pod wpływem wody, co wpływa na oczyszczanie jelit z produktów przemiany materii i toksyn. Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) optymalne spożycie błonnika to 20-40 gramów dziennie.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

BŁONNIK NIEROZPUSZCZALNY

Ligniny, celuloza, hemicelulozy (ekstrahowane z roztworów kwaśnych)

BŁONNIK ROZPUSZCZALNY

Pektyny, gumy, śluzy roślinne, hemicelulozy (obojętne)

·      Ogranicza nadmiar cholesterolu i kwasów żółciowych

·      Zapobiega powstawaniu kamieni żółciowych i nowotworów końcowego odcinka układu pokarmowego

·      wspomaga wydalanie – poprawiają prace jelit, zwiększają masę stolca

·      Reguluje poziom glukozy we krwi

·      Zapewnia uczucie sytości

·      Uczestniczy w obniżaniu „złego” cholesterolu – LDL

·      Obniżają poziom glukozy we krwi

·      Zmniejszają poziom kwasów żółciowych

·      Profilaktyka nowotworów układu pokarmowego i kamieni żółciowych

Otręby pszenne i kukurydziane, orzechy, kuskus, brązowy ryż, warzywa: cukinia, seler, brokuł, kapusta, cebula, pomidory, marchew, kapusta; rodzynki, winogrona Otręby owsiane, płatki owsiane, ziarna zbóż, nasiona lnu, orzechy, owoce: jabłka, gruszki, pomarańcze, truskawki; warzywa: fasola, groch, ogórek, marchew, seler

 

Dodatkowo:

Zapobiega zaparciom – po wchłonięciu wody zwiększa swoją objętość, co pobudza perystaltykę jelit, ułatwiając wydalanie kału;

Pomaga przy biegunkach – błonnik pokarmowy w odpowiednich ilościach reguluje pracę jelit, w nadmiarze – szczególnie, jeśli jego ilość gwałtownie wzrasta, może wywołać biegunkę;

Wspomaga odchudzanie – wchłania wodę, dzięki czemu pęcznieje i wypełnia żołądek, zmniejszając uczucie głodu, a także opóźniając moment, w którym pożywienie opuszcza żołądek;

Pomaga eliminować z organizmu toksyny, kwasy żółciowe, metale ciężkie, a nawet substancje rakotwórcze;

Chroni przed próchnicą – pobudza funkcje żucia, wydzielania śliny działającej ochronnie na zęby;

Buforuje i wiąże nadmiar kwasu solnego w żołądku, wpływa na zwiększone wydzielanie soków trawiennych;

Pobudza ukrwienie jelit przez mechaniczne drażnienie ścian jelita grubego, a także pobudza perystaltykę jelit.

Stymuluje rozwój flory bakteryjnej jelita grubego i sprzyja utrzymaniu odpowiedniej proporcji miedzy bakteriami gnilnymi, a pożytecznymi bakteriami probiotycznymi.

 

Jak zwiększyć ilość błonnika w codziennej diecie?

 

Wystarczy stosować kilka prostych zasad codziennie, aby zwiększyć spożycie błonnika.

 

  • Zamiast białego pieczywa wybieraj żytnie, pełnoziarniste, mieszane z dodatkiem ziaren lub pszenne z mąki graham
  • Zamiast płatków śniadaniowych wybieraj płatki zbożowe pszenne i żytnie, otręby, siemię lniane, do owsianki możesz dodać nasiona i orzechy
  • Codziennie jedź 1-2 porcje owoców, najlepiej ze skórką jeżeli jest to możliwe
  • Przynajmniej raz w tygodniu jedz nasiona roślin strączkowych – groch, fasola, bób
  • Wybieraj makarony pełnoziarniste
  • Zamiast ziemniaków lub białego ryżu wybieraj kasze – gryczaną, kuskus, jaglaną
  • Pamiętaj o warzywach – postaraj się jeść warzywo do każdego posiłku
  • Jedź garść orzechów lub suszonych owoców przynajmniej raz w tygodniu

 

 

Pamiętaj:

Pij minimum 2 l wody/ dzień. Przy dużym spożyciu błonnika i niewystarczającej ilości wody mogą pojawić się zaparcia i bóle brzucha.

Błonnik pokarmowy w nadmiarze może wywołać biegunkę, wzdęcia i ból brzucha.

Rozpuszczalne frakcje błonnika, częściowo ograniczają wchłanianie żelaza, cynku i wapnia.

Nadmiar błonnika może obniżyć skuteczność tabletek antykoncepcyjnych, leków obniżających poziom cholesterolu i innych. Powinno zachować się 2-godzinny odstęp między posiłkiem a podaniem lekarstwa.

 

red. Natalia Izbicka